LET OP: ten aanzien van de Coronacrisis is de regeling Werktijd Verkorting (WTV) vervangen voor de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) – dit artikel is derhalve achterhaald. Neem voor de actuele mogelijkheden contact met ons op.
In deze bizarre tijden is er behoeft aan duidelijkheid. Hierbij een kort stappenplan voor het aanvragen van Werktijdverkorting, WW en informatie over de loondoorbetalingsverplichting.
Stap 1: Vergunning Werktijdverkorting aanvragen
Om in aanmerking te komen voor een vergunning Werktijdverkorting, dien je te voldoen aan de eisen die aan het aanvragen van deze vergunning worden gesteld. Deze zijn terug te vinden op de website van SZW (hier de link naar de eisen én het aanvraagformulier).
Stap 2 a: Melding UWV en aanvragen WW
Heb je eenmaal een vergunning verkregen, dan moet je dit direct melden aan UWV en kán* je (ná de vergunningsperiode) een WW-uitkering aanvragen voor de betreffende werknemer(s). Deze WW-uitkering wordt aan jou overgemaakt – je schiet de loonkosten dus voor.
Stap 2 b: Melding UWV en géén loondoorbetaling
Ik schrijft hiervoor kán* omdat (op grond van artikel 7:628 lid 9 BW en de Regeling onwerkbaar weer) het óók mogelijk is om de loonbetaling van de betreffende werknemers waarvoor je een vergunning hebt gekregen te stoppen voor het deel waarvoor de vergunning is verkregen. Werknemers zullen dan zelf WW moeten aanvragen.
Let o.a. op de aanvullende eisen die de wet, de “Regeling onwerkbaar weer” stelt en de mogelijke afspraken in een van toepassing zijnde CAO.
Advocatenkantoor The Legal Department
Heb je hulp en ondersteuning nodig rond de civiele of arbeidsrechtelijke gevolgen van het coronavirus, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op en laat je overtuigen van de toegevoegde waarde van The Legal Department.
Meer informatie over onze specialisaties:
Arbeidsrecht | Ondernemingsrecht | Huurrecht | Contractenrecht | Algemeen civiel | IE, internet & privacy | Franchise- en mededingingsrecht | Procesrecht | Mediation